ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ

Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην Λευκωσία εμπλουτίζεται και παρουσιάζει από την Τρίτη την περιοδική έκθεση με θέμα «Το Χρώμα».

Στην περιοδική έκθεση με θέμα «Το Χρώμα» εκτίθενται 30 έργα της συλλογής του Μουσείου, όλων των τεχνικών, από το 16ον αιώνα μέχρι και σύγχρονα έργα. Ένα έντυπο με φωτογραφίες έργων και επεξηγηματικά κείμενα, βοηθάει τον επισκέπτη να μπει στα “μυστικά” του επιχρωματισμένου και έγχρωμου χαρακτικού.

Η χαρακτική συχνά ταυτίζεται στο μυαλό του κυπριακού κοινού με τις μαυρόασπρες “γκραβούρες” των περασμένων αιώνων. Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, με τα χαρακτικά της συλλογής του που παρουσιάζει στην έκθεση, έχει συγκεκριμένο στόχο: Να δείξει πώς από νωρίς τα χαρακτικά τείνουν να ανταγωνίζονται τη ζωγραφική, με το χρώμα. Το κοινό επιθυμούσε να μπει χρώμα τόσο στις εικονογραφήσεις βιβλίων όσο και στα χαρακτικά που προορίζονταν για διακόσμηση των σπιτιών όλων των τάξεων της κοινωνίας.

Η πολύπλοκη διαδικασία, την οποίαν ακολουθούν και σήμερα να εφαρμόζουν οι χαράκτες για να πετύχουν έγχρωμες ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και λιθογραφίες, κάνουν αυτά τα έργα ιδιαίτερα πολύτιμα. Με την εμφάνιση σύγχρονων τεχνικών, τις οποίες βοηθά η χρήση της συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογίας, το χρώμα κατακλύζει τη χαρακτική. 

Τα έργα προέρχονται από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Ρουμανία) αλλά και Ιαπωνία, Πακιστάν, Ρωσία, Τουρκία. Αρκετά έργα εκπροσωπούν και τη σύγχρονη ελληνική και κυπριακή (ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή) έγχρωμη χαρακτική.

Η περιοδική έκθεση με θέμα «Το Χρώμα», θα είναι ανοικτή από Τρίτη μέχρι και Κυριακή, με ωράριο 10.00 - 16.00 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2020.

xroma1 

Giuseppe PASSERI (1654 – 1714) Ζωγράφος

Paul Ponce ROBERT (1686 – 1733) Χαράκτης (οξυγραφία)

Nicolas LE SUEUR (1691-1764) Χαράκτης (ξυλογραφία)

Η Ανάληψη της Θεοτόκου, 1729

Έγχρωμη οξυγραφία & ξυλογραφία με 3 πλάκες.

 

xroma2

Louis Léopold BOILLY (1761 – 1845) Ζωγράφος

Jacques Louis PETIT (1760 – 17812) Χαράκτης

Κάποιος μας βλέπει, περ. 1800

Χαλκογραφία με καλέμι, οξυγραφία και στιγμογραφία επιχρωματισμένη με πινέλο.

 

xroma3

Max Avadevitch BIRSTEIN

Ο Μεγάλος καταρράχτης και το σιντριβάνι του Σαμψών στο Peterhof 1ο μισό του 20ου αιώνα

Έγχρωμη λινογραφία με 6 πλάκες.