ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην Λευκωσία εμπλουτίζεται και παρουσιάζει από την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου την ετήσια έκθεση με θέμα  «Οι Παραδοσιακές Τεχνικές της Χαρακτικής». 

Στην ετήσια έκθεση εκτίθενται  50 έργα της συλλογής του Μουσείου, από τον 16ον  αιώνα μέχρι και σύγχρονα έργα. Επεξηγηματικά κείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει την πολύμορφη διάσταση της χαρακτικής, χάρη στις πολλές  μεθόδους των 3 βασικών παραδοσιακών τεχνικών της.

Ένα πιεστήριο χαρακτικής στο Μουσείο, θα βοηθήσει να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον τρόπο εκτύπωσης έργων χαρακτικής. Χαρακτικές μήτρες, εργαλεία χάραξης και εκτύπωσης, καθώς και βιβλία εικονογραφημένα με χαρακτικά, είναι μερικά από τα εκθέματα σε βιτρίνες που τοποθετήθηκαν στο Μουσείο.

Χαρακτικό λέγεται το αποτέλεσμα της διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει το προσχέδιο, τη μεταφορά του στη μήτρα, τη χάραξη, το μελάνωμα της μήτρας, και την εκτύπωση, συνήθως σε χαρτί. Είναι μια εικόνα τυπωμένη. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να συναντήσει στον εκθεσιακό χώρο έργα των βασικών παραδοσιακών οικογενειών της χαρακτικής. 

Α΄ Για την υψιτυπία: ξυλογραφία σε πλάγιο και όρθιο ξύλο, λινογραφία και πετρογραφία. 

Β΄ Για την βαθυτυπία: χαλκογραφία με καλέμι, οξυγραφία, ακουατίντα, βελονογραφία, στιγμογραφία, ξεστή χαλκογραφία, μαλακό βερνίκι, φωτογκραβούρα. 

Γ΄ Για την επιπεδοτυπία: λιθογραφία (σε πέτρα και τσιγκολιθογραφία). 

Τα έργα προέρχονται από Ισπανία, Σλοβακία, Ρωσία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αγγλία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κύπρο και Ελλάδα .

Η ετήσια έκθεση με θέμα  «Οι Παραδοσιακές Τεχνικές της Χαρακτικής» θα είναι ανοικτή από Τρίτη μέχρι και Κυριακή, με ωράριο 10.00 - 16.00 μέχρι τις 14 Αυγούστου 2021.

texnikes 1 

GOYA (Francisco José de GOYA y LUCIENTES) (1746-1828) 

Κανείς δεν μας είδε

Προτελευταίο έργο (Αρ. 79) της σειράς Los Caprichos, 1799 

Οξυγραφία, χαλκογραφία με καλέμι & ακουατίντα. 

 

texnikes 2

Vladimir FAVORSKY (1886-1964) 

Η Αγία Τριάδα στην Λαύρα του Αγίου Σέργιου στο Ζαγκόρσκ, 1919 

Ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο.

 

texnikes 3

ΑΝΩΝΥΜΟΣ 

Ελληνικόν Πάνθεον – Ο Εθνομάρτυς Κυπριανός – 9 Ιουλίου 1821,  1926 

Λιθογραφία.