Με την έκθεση «Από τον Dürer στον Κάνθο» άνοιξε τις πύλες του το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στην οδό Αμμοχώστου 55 – 59, στην Εντός των Τειχών Λευκωσία. Την έκθεση, που σηματοδοτεί και την έναρξη λειτουργίας του μουσείου, εγκαινίασε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στις 6.30μ.μ. ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Το Μουσείο είναι μια συνεργασία του Δήμου Λευκωσίας και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή. Χορηγός της έκθεσης οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ

Η έκθεση που επιμελήθηκε η Ελένη Ρεμπ Τσαγγάρη δείχνει το ευρύ χρονικό φάσμα της χαρακτικής. Εκτίθενται έργα από την αυγή του 16ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1980. Είναι σαν μια παγκόσμια περιοδεία στην χαρακτική, αφού μάς ταξιδεύει από τη Γερμανία της Αναγέννησης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Αμερική, πριν μας φέρει πίσω στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο της χαρακτικής, μέσα σε ένα ωραίο κτήριο, το ίδιο φορτισμένο με ιστορία.

Ποικιλία επίσης χαρακτηρίζει τα χαρακτικά της έκθεσης, τόσο με τα θέματά τους όσο και με την τεχνική, τη γλώσσα τους. Ευνοούν έναν απολαυστικό περίπατο με εκπλήξεις και ανακαλύψεις, ο οποίος μας φέρνει κοντά σε παγκοσμίως γνωστά ονόματα της χαρακτικής, αλλά και, γενικότερα, της τέχνης: Άλμπρεχτ Ντίρερ, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Τιτσιάνο, Νικολά Πουσέν, Ζακ Καγιό, Ουίλιαμ Χόγκαρθ, Ουταμάρο, Χιροσίγκε, Ανρί ντε Τουλούζ- Λοτρέκ, Αδόλφο Μεσιάκ, Δημήτριος Γαλάνης. Όλα τα χαρακτικά, επιλεγμένα με προσοχή, ανήκουν στη συλλογή του καθιερωμένου Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια.

Στόχος να έρθει το κοινό της Λευκωσίας, αλλά και ξένοι επισκέπτες της πρωτεύουσας, πιο κοντά στη συχνά υποτιμημένη, «δευτερεύουσα», τέχνη της χαρακτικής. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, να αποκτήσει γνήσια καλλιτεχνικά βιώματα, μ’ ένα απλό ανοικτό βλέμμα, χωρίς γνώσεις στον τομέα της αισθητικής, αφήνοντας την ψυχή του να ταξιδέψει, να συγκινηθεί. Η έκθεση προσφέρει επίσης βοηθητικά κείμενα τα οποία προτείνουν μια μύηση σε μια ανεπαρκώς γνωστή τέχνη, στις τεχνικές και στον ρόλο της χαρακτικής. Μερικά έργα συνοδεύονται από σημειώσεις οι οποίες επεξηγούν στοιχεία για μια καλύτερη προσέγγιση των συγκεκριμένων έργων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου. Από τον Μάη του 2020 το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή μπαίνει στην κανονική λειτουργία του, με ετήσιες και περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και τιμητικές εκθέσεις νέων χαρακτών. Πρώτη ετήσια έκθεση: «Οι παραδοσιακές βασικές τεχνικές της χαρακτικής: ξυλογραφία & λινογραφία, χαλκογραφία και λιθογραφία».

durer kathos