Μοναδική έκθεση χαρακτικής στα κυπριακά χρονικά

ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ 2008 – 2018

Ντύρερ, Ραϊμόντι, Γκόγια, Τουλούζ-Λωτρέκ, Σαλβαδόρ Νταλί, Μαρκ Σαγκάλ, Ουίλλιαμ Χόγκαρθ, Ζακ Καλό, και άλλοι καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, σε επετειακή έκθεση με την ευκαιρία των 10 χρόνων λειτουργίας του

Κορυφαίοι χαράκτες όλου του κόσμου, από τις αρχές του 16ουαιώνα μέχρι και σήμερα, προσκαλούν κάθε επισκέπτη του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή σε μια ανακάλυψη του κόσμου τους, σε μιά μοναδική στα κυπριακά χρονικά έκθεση.

Ανάμεσα τους:

Albrecht Dürer, Marcantonio Raimondi, Abraham Ortelius, Jacques Callot, Stefano Della Bella, William Hogarth, Francisco de Goya, Gustave Doré, Henri de Toulouse-Lautrec, Adolfo Mexiac, Vladimir Favorsky, Marc Chagall, Δημήτρης Γαλάνης, Α. Τάσσος, Βάσω Κατράκη, Τηλέμαχος Κάνθος. 


Η έκθεση των εκλεκτών έργων από τη συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή άνοιξε με την συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου. 

Με τίτλο «Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή 2008-2018 – 53 χαρακτικά και βιβλία της συλλογής του», η έκθεση προτείνει μια διαδρομή σε αρκετές από τις πιο σημαντικές αποκτήσεις του Μουσείου. Τα χαρακτικά και βιβλία που εκτίθενται είναι μέρος από τα σχεδόν 1600 χαρακτικά αναγνωρισμένων καλλιτεχνών του τόπου και του κόσμου και των 150 εικονογραφημένων βιβλίων που αποτελούν τη συλλογή του Μουσείου. Η έκθεση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό ταξίδι στην Ευρώπη και τη Ρωσσία, την Αμερική και την Ιαπωνία, αλλά και στην ελληνική και κυπριακή χαρακτική. Μια πλούσια περιδιάβαση στον καλλιτεχνικό κόσμο μεγάλων καλλιτεχνών που διάλεξαν τη χαρακτική γλώσσα για να εκφράσουν με την τεχνοτροπία τους τη δική τους όψη της πραγματικότητας, του ανθρώπου και του πολιτισμού του.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 5 Σεπτέμβρη μέχρι 16 Δεκέμβρη 2018, στο Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, σε ώρες λειτουργίας του Μουσείου (10-13 και 16-18, από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, μέχρι τέλος Οκτώβρη. Από 1η Νοέμβρη μέχρι 16 Δεκέμβρη 10-13 και 15-17).

Θα γίνουν εφτά ξεναγήσεις από την επιμελήτρια της έκθεσης Hélène Reeb Tsangaris τις Κυριακές 7, 14, 21 Οκτώβρη και 4, 11, 18, 25 Νοέμβρη. Οι ξεναγήσεις αρχίζουν στις 11 το πρωί.


Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή άνοιξε το καλοκαίρι του 2008, με μια ταπεινή συλλογή λίγων εκατοντάδων έργων, όλα δωρεές: από τον Χαμπή με τη μικρή του προσωπική συλλογή καθώς και χαρακτικά του, από χαράκτες της Κύπρου και της Ελλάδας που δώρισαν τα πρώτα σύγχρονα έργα της συλλογής, από φίλους συλλέκτες με ένα ή περισσότερα έργα της συλλογής τους. Με τα χρόνια συνεχίστηκαν οι δωρεές, από πιστούς φίλους του Μουσείου και Κύπριους και ξένους χαράκτες. Παράλληλα, το Μουσείο αγοράζει από δημοπρασίες και εκθέσεις του εξωτερικού πολύ σημαντικά έργα κορυφαίων χαρακτών διεθνούς κύρους.

Από την αρχή σκοπός του Μουσείου ήταν να κτίσει μια ισορροπημένη συλλογή ξένων έργων – ευρωπαϊκών προπάντων, από τον 16οναιώνα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, καθώς και χαρακτικών από χώρες με αιώνια παράδοση στην χαρακτική. Στόχος του και η προβολή της κυπριακής χαρακτικής, για να να έρθει το κοινό σε άμεση επαφή με έργα των κύριων σύγχρονων Κύπριων (Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων) χαρακτών. Το Μουσείον αγοράζει και εικονογραφημένα βιβλία των περασμένων αιώνων, μήτρες χαραγμένες, και έργα χαρακτηριστικά των διαφόρων τεχνικών και μεθόδων της χαρακτικής. Αυτόν τον πολύπλευρο σκοπό, το Μουσείον ελπίζει ότι με τα χρόνια θα μπορέσει να τον τελειοποιήσει.

Με την ευκαιρία αυτής της σημαντικής έκθεσης, το Μουσείον ευχαριστεί θερμά, δημόσια, όλους αυτούς που δώρισαν στη συλλογή του ένα ή περισσότερα έργα και βιβλία. Η έκθεση παρουσιάζει μερικά έργα τα οποία δώρισαν οι: Δημήτρης Αληθεινός, Mikhail Avvakumov, † Στέλιος Βότσης, † Άκης Ζαμπάρτας, Asumi Hayashi, Ümit İnatçı, Wael Khaddage, † Σαράντης Καραβούζης, Παναγιώτης Λάρκος, † Jean-Paul Marchal, Νίκη Μενελάου, Χρόνης Μπότσογλου, Ανδρέας Νίκολας, Ελένη Παναγίδου, Pino Pandolfini, Φρίξος Παπαντωνίου, Hélène Reeb-Tσαγγάρη, Ivan Shakhovskoy, Δήμητρα Σιατερλή, Χαμπής, Universidad Nacional Autonoma de Mexico – Escuela Nacional de Artes Plasticas.

Χαρακτικά– Λεζάντες

10xrona1

1. Dürer

Albrecht Dürer, Τα Εισόδια της Θεοτόκου– ξυλογραφία – περίπου 1505 

10xrona2

2. Callot

Jacques Callot, Η ναυμαχία– οξυγραφία – 1630-1635

10xrona3

3. Debucourt

Philibert Louis Debucourt, Το μενουέ (χορός) της νύφης– οξυγραφία και ακουατίντα – 1786

10xrona4

4. Goya

Francisco de Goya, Κανένας δενμας είδε– οξυγραφία και ακουατίντα – 1799 (2ηέκδοση περίπου1820)

10xrona5

5. Hiroshige

HIROSHIGE Ando, Η γέφυρα Ryogoku& η γέφυρα Μoto-Yanagi– ξυλογραφία (mokuhanga) – 1839-42 

10xrona6

6. Doré

Gustave Doré σχεδιαστής, Héliodore Pisan χαράκτης,Κάρφωσαν τα ξίφη τους στο σώμα του– Ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο – 1862

10xrona7

7. Toulouse-Lautrec

François Henri de Toulouse-Lautrec, Στο χορό των φοιτητών– Λιθογραφία – 1900

10xrona8

8. Chagall

Marc Chagall Ο γάιδαρος φορτωμένος με αλάτι και ο γάιδαρος φορτωμένος με σφουγγάρια– Οξυγραφία και ακουατίντα – 1927-1930, έκδοση 1952

10xrona9

9. Mexiac

Adolfo Mexiac, Ελευθερία της έκφρασης– λινογραφία – 1954

10xrona10

10. Κατράκη

Βάσω Κατράκη, Ζευγάρι– Πετρογραφία – Μετά 1955

10xrona11

11. Α.Τάσσος

Α. Τάσσος,Ειρήνη, σελ. 128 του βιβλίου Λυσιστράτη– ξυλογραφία – 1978 

10xrona12

12. Κάνθος

Τηλέμαχος Κάνθος, Στ’ αγκαθερά της Τυλληριάς– Ξυλογραφία – 1978

10xrona13

13. Συλλογή χαρακτικών για την Εγκυκλοπαίδειατου Diderot, Μεταμορφώσειςτου Οβιδίου σε ποιήματα του Benserade.

10xrona14

14. Βιβλία Jean-Paul Marchal, Salvadore Pizarro και βιβλίο εικονογραφημένο από Salvador Dali,.

10xrona15

15. Βιβλία Νίκου Νικολαΐδη, Ελένης Παναγίδου και βιβλίο εικονογραφημένο από Α.Τάσσο.