ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Αρχαιότητες και Τοπία του Ελληνισμού

Περιοδική έκθεση

από τη συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή

Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή, Πλατανίστεια

Διάρκεια: Σάββατο 14 Απριλίου - Κυριακή 15 Ιουλίου

Τετάρτη-Κυριακή 10.00-13.00 και 16.00-18.00

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στο πρόγραμμα των περιοδικών θεματικών εκθέσεων με έργα της συλλογής του, παρουσιάζει χαρακτικά και εικονογραφημένα βιβλία και περιοδικά, για αρχαιότητες και τοπία του Ελληνισμού. Η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, από το Σάββατο 14 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 15 Ιουλίου. Είναι ανοικτή από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή 10.00-13.00 και 16.00-18.00.

Εκτίθενται χαρακτικά που δημιουργήθηκαν από τα τέλη του 16ου αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα στην Αγγλία, Κάτω Χώρες, Γαλλία, Ρωσσία. Εκτίθενται επίσης χαρακτικά σύγχρονων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών.

Πασίγνωστα μνημεία και αντικείμενα στη μορφή ανεξάρτητων έργων ή βινιετών μέσα σε βιβλία, παρουσίαζονται δίπλα σε χαλκογραφίες οι οποίες επιτρέπουν απόδοση λεπτομερειών, και ξυλογραφίες σε όρθιο ξύλο ενταγμένες στα κείμενα των βιβλίων. Τα έργα ταξιδεύουν τον θεατή σε τοπία, αρχαιότητες της Ελλάδας, αλλά και της Μικράς Ασίας, του Κιμμέριου Βοσπόρου και του Παντικαπαίου. Τα περισσότερα χαρακτηρίζονται από μια ακριβή «αντιγραφή» της πραγματικότητας. Μερικά δείχνουν και τον αισθητικό και προσωπικό κόσμο του καλλιτέχνη δημιουργού. Κάποια έργα τονίζουν την αρχαία εποχή, άλλα παρουσιάζουν τον σύγχρονο τουρκοκρατημένο ελληνισμό και άλλα δείχνουν τοπία τα οποία μαρτυρούν μεσαιωνικές, βυζαντινές και οθωμανικές εποχές.

Η επιλογή των έργων της έκθεσης δεν περιορίστηκε σε έργα παλιών χαρακτών. Η έκθεση προτείνει και μια επιλογή σύγχρονων έργων τόσο Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών οι οποίοι εκφράζουν την αγάπη τους για τις ελληνικές ρίζες και την ομορφιά του τόπου τους, όσο και ξένων καλλιτεχνών των οποίων η ευαισθησία τους έφερε κοντά στον ελληνισμό και την ελληνική γη. Η γλώσσα και η τεχνική του καθενός διαφέρουν. Παρατηρείται μεγάλη ποικιλία των θεμάτων – από την αρχαία μέχρι και τη σημερινή Ελλάδα – και των στόχων των χαρακτών.

Η αφιερωμένη στην Κύπρο ενότητα δείχνει αυτή την άφθονη ποικιλία: καλλιτέχνες τους οποίους γοητεύουν οι γραμμές των τοπίων, τα χρώματα της φύσης, η θρησκευτική και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, χαράκτες που παίρνουν τον θεατή σε μια αιώνια ελληνική και αισθησιακή Κύπρο.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Helene Reeb – Tsangaris, προσθέτει:

«Η Αναγέννηση στη Δυτική Ευρώπη έφερε τους φιλοσόφους, τους συγγραφείς αλλά και τους καλλιτέχνες κοντά στην Ελλάδα και τον ελληνισμό. Για να εικονογραφήσουν βιβλία κυρίως, εκτός από σκηνές-αναπαραστάσεις της ιστορίας της αρχαιότητας και παραστάσεις των θεοτήτων και μύθων της Ελλάδας, ζωγράφισαν και χάραξαν την αρχαία Ελλάδα, τα αρχαία μνημεία, τα έργα τέχνης της. Αυτό το ενδιαφέρον μεγάλωσε με την μεταγενέστερη ανάπτυξη της αρχαιολογίας ως επιστήμη, το 18ο αιώνα, καθώς και την αισθητική και το συμβολισμό των αρχαίων ερειπίων. Η φαντασία, η ευαισθησία και η αναζήτηση της ακριβούς απόδoσης της πραγματικότητας βάδιζαν μαζί.

Μετά από το «ταξίδι της Ιταλίας», όλο και περισσότεροι διανοούμενοι έκαναν το «ταξίδι της Ελλάδας» για να μπουν σε άμεση επαφή με τις ρίζες της φιλοσοφίας και αισθητικής, ενώ οι ταξιδιώτες που κατάγραφαν τις εμπειρίες τους σε πιο μακρινές ανατολικές χώρες αφιέρωναν αρκετές σελίδες στην Ελλάδα και άλλες χώρες όπου επιβίωνε ο ελληνισμός μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία. Όλοι έφεραν πίσω σχέδια των αξιοθέατων και τοπίων τα οποία είχαν θαυμάσει, και τα βιβλία τους εικονογραφήθηκαν με αμέτρητα χαρακτικά, μεγάλων και πιο μικρών διαστάσεων. Δίπλα-δίπλα βρίσκονταν αρχαία, διαχρονικά τοπία και τοπία με έντονη ιστορική φόρτιση, καθώς και παραστάσεις των σύγχρονων Ελλήνων, ιδιαίτερα των ενδυμασιών τους.

Παράλληλα φούντωσε, από το τέλος του 18ου αιώνα και το 19ο αιώνα, ο φιλελληνισμός, ο οποίος, τόσο στα κείμενα όσο και στα έργα τέχνης, τόνιζε τους αγώνες των Ελλήνων και έδειχνε τόσο στα βιβλία όσο και στα περιοδικά τοπία και μνημεία της τότε σύγχρονης Ελλάδας».